sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kananmunaton macaron ja muuta mukavaa

Jo jonkin aikaa blogimaailmassa on kohistu kananmunattomasta marengista ja kun sain GoGreenin kampanjapaketista kikhernetetran, niin pakkohan tätä ihmettä oli kokeilla. Jalostin ohjeen macaron-leivoksiksi, sillä tämäkin herkku on jäänyt monelta väliin kananmunan takia.


Kananmunaton macaron

1,5 dl kikherneiden nestettä (yksi GoGreen-tetra)
1,5 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
120 g siivilöityä mantelijauhetta
100 g tomusokeria

1. Siivilöi kikherneiden neste kulhoon.Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää Siro-sokeria vähitellen mukaan. Vatkaa vaahdoksi. Mausta sitruunamehulla ja vaniljasokerilla.
2. Sekoita keskenään mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi vielä kertaalleen. Kääntele mantelijauhe-tomusokeriyhdistelmä muutamassa osassa marenkivaahtoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Siirrä marenkimassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (ei liian iso). Pursota leivinpaperille uunipellin päälle haluamasi kokoisia macaroneja ja kopauttele peltiä tasaisesti, jotta ne hiukan leviävät ja tasoittuvat.
4. Anna pinnan kuivahtaa puolesta tunnista tuntiin. Paista 130 asteessa n. 12-14 min. Anna jäähtyä, irroita leivinpaperista ja täytä.

Neste ei tuoksahda mitenkään houkuttelevalta, mutta valmiissa macaronkuoressa en huomannut mitään maku- tai hajueroa tavalliseen. Minusta nämä olivat jopa parempia kuin oikeista kananmunista tehdyt, tosin ehkä hiukan hauraampia. Kun neste on siivilöity, voi kikherneet käyttää sitten muuten ruuanlaitossa. Tulee käytettyä hyödyksi koko purkki.


Macaronimassan voisi myös värjätä, mutta tein näitä perusvalkoisia. Koristeena valkosuklaata ja kuivattuja ruiskaunokkeja.


Täytteenä tuoreita mustikoita valkosuklaaganachessa ja ripaus riisikrokanttia.


GoGreenin paketista löytyi muutakin mukavaa ja yksi tuote kiinnosti erityisesti, nimittäin pistaasijuoma. Pidän pistaaseista ja pistaasikakku maistuu aina. Ilman kuorrutetta, pistaasijuoman voimin, sopisi myös maidottomaan ruokavalioon :)


Pistaasikakku

150 g  (n. 2 1/2 dl) kuorettomia, suolattomia pistaaseja
150 g maidotonta margariinia (tai voita, kuten tässä)
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1/2 tl kardemummaa
3 kananmunaa
1 vihreä, iso omena (noin desi raastettuna)
1 dl GoGreen pistaasijuomaa

Kuorrutus (ei maidoton):
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 limetin kuoriraaste
1/2 limetin mehu
pistaasipähkinärouhetta

1. Nypi rasva ja kuivat aineet murumaiseksi.
2. Sekoita keskenään pistaasijuoma, kananmunat ja raastettu omena.
3. Yhdistä ainekset keskenään, sekoita, mutta älä vatkaa.
4. Kaada taikina vuokaan (n. 20 cm halkaisijaltaan) ja paista 175 asteessa vuoan koosta riippuen 45-55 min.
5. Anna kakun jäähtyä ja vatkaa kuorrutuksen ainekset sekaisin, paitsi pistaasipähkinät. Levitä kuorrute kakun päälle ja ripottele pistaasipähkinärouhetta päälle.

Kakku on helppo tehdä, ei tarvita edes sähkövatkainta. Rasva mukaan ja nyppimään.


Nypityyn taikinaseokseen lisätään kananmunat, juoma ja raastettu omena.


Tavallaan kuin porkkanakakkua, mutta vain pistaasipähkinästä.


Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä paketista löytyi valmiita ateriakastikkeita. Arjen tiimellyksessä ei aina jaksa laittaa ihan alusta pitäen perheelle pöperöä. Näissä on se hyvä puoli, että suolaa ei ole valmiiksi lisätty ja mausteisina eivät sitä edes kaipaa.


Kokeilin Indian Masalaa kanalla ryyditettynä ja hyvin upposi, varsinkin tyttäret pitivät kovasti. Masalaa jäi vähän seuraavallekin päivälle ja oikeastaan silloin se oli vieläkin parempaa, kun maut olivat tasaantuneet. Jos mausteisuutta vierastaa, niin raikas salaatti raejuustolla viilentää sopivasti.





http://www.blogirinki.fi/kampanjat/gogreen-t128


9 kommenttia:

  1. Kiva että macaronejakin voi tehdä munattomana. Pistaasikakku näyttää kyllä ihan suussasulavalta.. Valmiita kastikkeita on joskus kiva käyttää ruuanlaittoa nopeuttamaan.. :)

    VastaaPoista
  2. Tätä pitää kyllä kokeilla:)

    VastaaPoista
  3. Tämä kokeiluun! Oon nähnyt jo muissakin blogeissa vastaavia ohjeita, näyttää tosi hyvälle ja erittäin mielenkiintoinen valmistustapa.

    VastaaPoista
  4. Kerrassaan mahtavaa :) Kaikki nämä vinkit ja oivallukset GoGreenin tuotteista! Minulla on vielä yksi postaus jäljellä kolmesta. Ajatukset raksuttaa!

    VastaaPoista
  5. Kauniita :). Aquafabaa olenkin jo hyödyntänyt mm. marengeissa ja letuissa. Tuo Aquafaba on erityisesti muna-allergikoille aika mahtava juttu. To-do -listalla ovat olleet nimenomaan myös macaronsit Aquafabaa hyödyntäen.

    VastaaPoista
  6. missähän voi olla vika kun itse tehnyt tuolla kikherne nesteellä marenkia ja macaronseja mutta marenki kuivui iha ontoksi sisältä ja kun tein macaronseja niin nekin kuivuivat sisältä ontoiksi ja repeili päältä vaikka annoin kuivua 30min ennen paistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa näin yks kaks. Oliko sinulla tätä samaa kikhernenestettä? Esim. täältä löytyy vähän erilaisia marenkiohjeita (myös linkit) http://keidas.blogspot.fi/2015/05/vegaaniset-marengit.html jos vaikka niistä olisi apuja. Ongelma voi olla vatkaamisessa. Vaahdon tulee olla sopivaa, myös liika vatkaus saattaa aiheuttaa marenkien onttoutta. Oikeaa vaahdon koostumusta on hankala selittää, se vain täytyy kokeilla. Macaronssit varsinkin ovat välillä ongelmallisia. Vaikka kuinka on tehnyt ohjeen mukaan, niin joskus niiden kuoret vain halkeilevat. Kannattaa yrittää jollain toisella ohjeella uudestaan, sillä olen huomannut, että vaikka joku ohje toimii jollain toisella , se ei välttämättä toimi itsellä (vaikuttaa juuri tuo vatkaus, uuni jne...)

      Poista
  7. Olisi pari kysymystä näistä kun eivät meinaa onnistua millään kertaa itselläni... kun teet näitä onko vaahto niin kovaa että se ei valu kun kääntää kulhon ylös alaisin? Millä tasolla paistat uunissa ja onko se kenties kierto ilma ( ajattelin jos se vaikuttaa millä uunilla paistaa) ja pitääkö jäädä sisältä ns. taikina maiseksi kun itelläni tuppaa joka kerta jäämään iha n ontoksi sisältä :/

    VastaaPoista
  8. Uunit voivat olla aika erilaisia eli jos jää taikinamaiseksi sisältä, niin kannattaa pitää kauemmin uunissa tai sitten nostaa hiukan lämpötilaa. Marenkivaahto saa olla kovaa, mutta manteli-tomusokerin lisäämisen jälkeen täytyy sen verran käännellä vaahtoa, että pursotettaessa macaronin pinta tasoittuu muutamalla pellin kopsautuksella. Liian kova vaahto saattaa tehdä macaroneista onttoja. Ennen uuniin laittoa kuivumisaika voi myös vaihdella olosuhteiden mukaan. Kun pinta on selkeästi kuivahtanut eikä kiillä, niin macaronit voi laittaa uuniin. Macaronit saattavat olla vähän hankalia, mutta kyllä ne onnistuvat kun kokeilee mikä on oikea paistoaika omalla uunilla ja vaahto on sopiva. Onnea uudelle yritykselle :)

    VastaaPoista