sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Keskikesän juhlaa

Juhannuksena meille tuli vieraita ja halusin tehdä jotain hauskaa ja makoisaa tarjottavaa. Näin kesäaikaan maistuu raikkaat salaatit ja muut luonnonantimet, kuten vaikkapa nokkonen. Sopivasti osallistuin Blogiringin GoGreen-kampanjaan ja hyödynsin heidänkin tuotteitaan näihin tarjoiluihin.


GoGreenin tuotteet olivat kyllä jo entuudestaan minulle tuttuja, sillä pidän paljon siemenistä ja sen sellaisista, mutta se olikin yllätys kuinka laaja heidän valikoimansa onkaan. Esimerkiksi linssejä saa valmiiksi keitettynä tetrassa että kuivatavarana. Varsinkin kesäkeittiössä valmiit tuotteet ovat helppoja lisätä suoraan huuhtelun jälkeen salaatteihin tai lämmitettynä lisäkkeeksi. Siemeniä voi lisätä myös salaatteihin tai sujauttaa leipä/sämpylätaikinoihin. Linssejä voi salaatin lisäksi käyttää keitoissa, muhennoksissa ja erilaisissa padoissa Kävi niin, että oli jopa vaikea valita mitä näistä tekisi, kun vaihtoehtoja on niin paljon. Päädyin kokeilemaan soseutettua linssiä suolaisen piirakan pohjataikinassa ja näin saa tuikitavallisesta piirakasta huomattavasti ravintorikkaamman. Soseeseen kannattaa käyttää punaisia linssejä, jotka soseutuvat helposti.


Nokkos-fetapiirakka

Pohja:
100 g voita
1,5 dl punaisista linsseistä tehtyä sosetta (keitin ohjeen mukaan n. reilun desin kuivia linssejä)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
(ruokalusikallinen kaurahiutaleita)

Täyte:
1 dl ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
100 g emmentaljuustoa
1 pieni tai 1/2 punasipulia
n. 3 rkl ruohosipulisilppua
vajaa 100 g aurinkokuivattulla tomaatilla maustettua fetaa TAI
fetaa+1-2 kpl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
1 1/2 dl ryöpättyä nokkosta silputtuna (n. 4 l tuoreena löyhästi kasattuna kulhoon)
suolaa
viiden pippurin sekoitusta TAI mustapippuria
(valkosipulia)
(kirsikkatomaatteja)

1. Keitä punaiset linssit ohjeen mukaan ja soseuta ne lämpöisinä sauvasekoittimella soseeksi. Anna jäähtyä.
2. Nypi kylmä voi ja kuivat aineet keskenään murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää linssisosetta 1,5 dl ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Levitä taikina voidellulle piirakkavuoalle ja tasoita jauhotetuin sormin. Ripottele pohjalle hiukan kaurahiutaleita. Jätä taikina jääkaappiin odottamaan.

5. Ryöppää huudellut nokkoset kiehuvassa vedessä minuutin ajan, huuhtele kylmällä vedelle ja purista kuivaksi. Pilko nokkoset silpuksi ja anna jäähtyä.
6. Pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi ja kuullota paistinpannulla. Jos pidät valkosipulista, silppua yksi kynsi mukaan.
7. Sekoita keskenään ranskankerma, ruokakerma, kananmunat, emmentaljuusto ja mausta maun mukaan suolalla sekä pippurilla.
8. Ripottele piirakkapohjan päälle tasaisesti nokkossilppu ja kuullotettu sipuli. Levitä kerma-juustotäyte. Lisää fetajuuston ja aurinkokuivatun tomaatin paloja sinne tänne. Jos haluat, lisää muutama pilkottu kirsikkatomaatti sekaan (minulla ei tekovaiheessa niitä ollut).
9. Paista piirakka kypsäksi 175 asteessa noin 40 min.

Vinkki! Jos ei nokkosia ole saatavilla, voit käyttää pinaattiakin.

Linssisose teki piirakkapohjasta pehmeän ja proteiinipitoisen.


Linssejä käytin salaatissa ja tässä tapauksessa valmiiksi käsiteltyjä vihreitä linssejä. Ei muuta kuin purkki auki, siivilään ja huuhtelu. Hetken valuttamisen jälkeen suoraan salaattiin...


Salaattisekoituspussista löytyy valmiina auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja cashewpähkinät. Näitä pusseja on tässä taloudessa kulunut jo useita.


Hyvää!


Pähkinöitä pitäisi syödä joka päivä ja salaateissa ne sujahtavat helpommin suuhun myös niille, jotka eivät niin pähkinöistä välitä.


Tästä tulee aika pitkä postaus, mutta siemennäkkäriä ei voinut jättää pois. Tämä helppo ja kaiken lisäksi gluteeniton herkku on yksi lemppareistani. Kannattaa kokeilla!


Siemennäkkäri (gluteeniton)

1 dl tattarijauhoja
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (paahtamattomatkin käy)
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl vettä
1/2 dl öljyä

1. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin.
2. Sekoita vesi ja öljy. Lisää neste kuivien aineiden joukkoon sekoittamalla sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella ja myöhemmin nopealla. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi.
3. Anna turvota 10 minuuttia. Taikina on hyvin löysää, vellimäistä vielä turvottamisen jälkeenkin.
4. Levitä taikina lastalla/paletttiveisellä leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tästä määrästä tulee yksi pellillinen.
5. Paista näkkileipää max 150 asteessa 50-60 minuuttia, älä käytä kiertoilmaa.


Kuivat aineet mitataan kulhoon.



Nesteen lisäämisen jälkeen taikina on hyvin löysää.


Turvottamisen jälkeen taikina levitetään leivinpaperille. Helpoiten se käy suoraan pöydän päällä ja tästä vain vedetään leivinpaperi uunipellille.


Lopputuloksena ohuita, rapeita ja gluteenittomia näkkileipiä, jotka maistuvat ihan kaikille siemenistä pitäville.



Yhteistyössä GoGreen

http://gogreen.fi/


2 kommenttia: