lauantai 24. toukokuuta 2014

Kesäunelma-kakku


Leivontafoorumilla on menossa suuri täytekakkuhaaste ja näin viime tipassa sain leivottua pienen kakkusen mukaan kisaan. Ammattilaissarja ammotti tyhjyyttä, missä kaikki leipurit luuraavat? Ammattilaiseksi en tosin  itseäni miellä, mutta koska minulla on Y-tunnus, piti kakku liittää siihen sarjaan. Vielä on sunnuntai aikaa leipoa, nyt hopi hopi uunin ääreen :D





Kesäunelma-kakku

Pohja:
150 g voita
150 g sokeria
2 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
30 g Limencelloa
1 sitruunan kuoriraaste
80 g kuohukermaa

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka ( halk. 20 cm). Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat erissä sekoituksen koko ajan jatkuessa. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää mukaan jauhoseos siivilän läpi ja sekoita nopeasti. Lisää sitruunankuoriraaste, Limencello ja kuohukerma. Vältä pitkään vaivaamista. Kaada massa vuokaan, levitä enemmän reunoille kuin keskelle (tasaisempi lopputulos) ja paista 175 asteessa n. 35 min. Anna jäähtyä.

Kostutus:
50-100 g 10% sokerivettä (mausteeksi voi laittaa sitruunaa niin halutessa)

Täytteet:

300 g tuoreita mansikoita, pilkottuna (säästä muutama kokonainen koristeeksi)

Raparperihillo:
450 g pilkottua raparperia
20 g vettä
80 g hillo+marmeladisokeria

1. Kaada kattilaan raparperit ja vesi. Keitä kunnes raparperit pehmenevät. Lisää sokeri ja keitä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Vaniljakiisseli
280 g täysmaitoa
40 g keltuaisia
16 g Maizena maissitärkkelystä
40 g sokeria
1/2 vaniljatanko (tai kokonainen, jos on pieni)

1. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet veitsenkärjellä . Lisää kaikki ainekset kattilaan, myös vaniljatanko+siemenet. Kuumenna kattilaa ja sekoita koko ajan, ettei kiisseli pala pohjaan. Kun kiisseli on saonnut ja keitos pulpahtanut muutaman kerran (älä keitä), ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä. Ota vaniljatanko pois.

Diplomaattikreemi:
1 annos vaniljakiisseliä
200 g vispikermaa

1. Vaahdota vispikerma. Lisää jäähtynyt vaniljakiisseli kevyesti käännellen.

Kuorrutus:

100 g valkuaisia
20 g Siro-sokeria
185 g sokeria
85 g vettä

1. Keitä 185 g sokeria ja 85 g vettä kattilassa 118-123 asteiseksi. Jos haluat pakastuksen kestävää marenkia, lämpötilan tulee olla 123 astetta. "Pese" kattilan reunoja tarvittaessa vedellä sokerin kiteytymisen ehkäisemiseksi. Kun lämpötila on n. 110 astetta, laita valkuaiset vaahtoutumaan, lisää 20 g sokeria. Sokeriliemen saavuttaessa oikean lämpötilan, ala kaatamaan sokerilientä ohuena norona lähellä kulhon reunaa, ettei vatkain heitä sokerilientä kulhon reunoille. Anna vatkaantua, kunnes marenki on jäähtynyt.

Koristelu:
tummaa suklaata
mansikoita

1. Temperoi suklaa. Levitä suklaata ohuelti kahdelle elintarvikelpoiselle muovikalvolle (esim. A4 puoliksi). Vedä kuvioraapalla suklaa raidoiksi toinen kalvo pystysuunnassa ja toinen vaakasuunnassa. Anna hetki suklaan jähmettyä. Yhdistä kappaleet suklaapuolet vastakkain. Anna suklaan jähmettyä. Laita suklaa-arkki kahden levyn väliin ja siirrä viileään kovettumaan. Irroita muovikalvot, kun suklaa on kovaa ja leikkaa kuumennetulla veitsellä paloja koristeeksi kakkuun.

Kakun kokoaminen:


1. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta tarvittaessa. Kakku on koostumukseltaan mehevä, joten kostutusta ei paljoa tarvita ja lisäksi raparperihillo kostuttaa kakkua lisää.
2. Levitä pohjan päälle raparperihilloa, diplomaattikreemiä ja mansikanpaloja. Laita välikerros päälle ja toista täyttö. Laita päällimmäinen kakkupohja päälle. Siirrä kakku kylmään.
3. Valmista italialainen marenki. Levitä ohut kerros kakun päälle. Siirrä loput marengista pursotinpussiin, jossa on iso ruusutylla (terän levys 35 mm). Pursota "terälehtiä" aaltokuvioksi kakun pinnalle. Polta marenkia varovasti kaasupolttimella. Koristele suklaakoristeilla ja mansikoilla.


Palasta ei kovin kaunis tullut, mutta kesäiset maut maistuivat makoisilta :)


16 kommenttia:

  1. Oihhh! Täydellisen herkun olosta. Nam!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihastuttava makupala taidokkaasti tehty, mutta kuitenkin täytekakun näköinen Ü!

    VastaaPoista
  3. Ihana kakku. Montako munaa pohjassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun huomasit. Kananmunat uupuivat :) Eli 2 kananmunaa.

      Poista
  4. Ihana kakku! Taitaa ammattilaisilla olla kovin sesonkiaika töissä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se taitaa olla. Siksi tämä oma kakkukin oli tälläinen simppeli pläjäys :)

      Poista
  5. Aivan ihana kakku. Kovettuuko tuo marenki, kun ei sitä paisteta? Entä, jos tekee edellisenä päivänä, säilyykö hyvänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenki pysyy pehmeänä, ainakin sen ajan mitä meillä kakku oli parisen päivää jääkaapissa. Samoin kestävyys on hyvä, kun pinnan tohottaa kaasupolttimella. Jos ei ole kaasupoltinta, voi kakun laittaa muutamaksi minuutiksi uuniinkin, samalla tapaan kuin uunijäätelöä tehdessä :D

      Poista
  6. Kuinka sokerivesi tehdään vai ostatko jostain sitä valmiina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerivesi keitetään itse. Suhde on 100 g sokeria litraan vettä. Keitetään, kunnes sokeri on liuennut kunnolla veteen ja jäähdytetään. Sokerivettä voi maustaa esim. sitruunalla, alkoholilla, aromeilla tms. Sokeriveden voi korvata niin halutessa esim. Spritellä, mutta siihen en lisäisi enää muita makuja.

      Poista
  7. Pitkään aikaan kun en ole leiponut yhtään kakkua, niin innostuin kokeilemaan tätä.. pistin miehen kauppaan, niin sain voin sijasta leivontamargariinia.. käyttäytyykö se samoin tässä kakussa? Voiko Limencellon tilalla käyttää ihan perinteistä sitruunamehua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi käyttää margariiniakin ja sitruunamehu sopii hyvin kakkuun :)

      Poista
  8. Komea kakku. Pitää joskus testata, kunhan syöjiäkin on tiedossa =)

    VastaaPoista
  9. ONNEKSI OLKOON ansaitusta voitosta ! Kakku on todella hienosti suunniteltu ja toteutettu!

    VastaaPoista
  10. Kaunis ja herkullisen näköinen kakku.

    VastaaPoista
  11. Tämä oli kyllä ihana kakku <3 Minua kiinnostaisi kovasti ohjeet, miten teet noita suklaakoristeita. Nekin olivat aivan mahtavat. t. Vispilä

    VastaaPoista