tiistai 22. tammikuuta 2013

Pavlova

Tänään teki mieli jotain makeaa, helppoa ja vähäisistä aineksista tehtävää herkkua. Kolusin kaappeja ja nappasin pöydällä olevasta hedelmäkorista vähän hedelmiä. Näistä sitten kokosin pavlovan :D


Pavlova

4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl Siro-sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunanmehua)
1/2 tl vaniljasokeria

mantelirouhetta, -lastuja tms..

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 prk vaniljarahkaa
hiukan sokeria
hedelmiä esim. appelsiineja, kiiviä, viinirypäleitä
koristeeksi tummaa ja valkoista suklaata

1. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa sähkövatkaimella kunnolla vaahdoksi. Lisää vähitellen Siro-sokeria koko ajan vatkaamista jatkaen. Lisää omenaviinietikka (tai sitruunanmehu).
2. Lisää vaniljasokeri ja maissitärkkelys. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.
3. Levitä 2/3 vaahdosta leivinpaperin päälle ympyrän muotoon, halkaisija noin 20 cm. Pursota loppu vaahto pursotinpussia apuna käyttäen keoiksi reunoille pohjan päälle. Ripottele reunoille mantelirouhetta.
4. Paista marenkia 110 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Marenki ei saa ruskistua ja sen tulee olla pinnalta rapean kova. Anna jäähtyä.
5. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaniljarahka. Mausta sokerilla, mutta kevyesti, sillä marenki on itsessään makeaa. Levitä seos marenkipohjan keskelle. Lado paloiteltuja hedelmiä tai marjoja oman maun mukaan. Koristele rouhitulla tai sulatetulla suklaalla.

Harmitti, kun kotona ei ollut passionhedelmiä. Ne olisivat myös sopineet hyvin pavlovan päälle. Appelsiinit leikkasin nahattomiksi ja laitoin ne hetkeksi siivilään valumaan, ettei mehu kastele koko kakkua. Tumma suklaakin on herkkua makean marengin kanssa.


Kaunista leikkauspintaa pavlovasta on vaikea saada. Pinta on rapsakka ja sisus vaahtokarkkimaisen pehmeää.



8 kommenttia:

  1. Tein jokin aika sitten Marjapavlova leivoksia ja olivatpas makeita. Kauniin kakun olet taikonut, wau!

    VastaaPoista
  2. Upean näköinen. Minä tein jouluksi pavlovaa passionhedelmän, mangon ja kiivin kanssa. Hyvä yhdistelmä oli.

    VastaaPoista
  3. Slurps, tämä Pavlova saa mun syämen sykkimää kiivaammi, ku tykkään marengista iha hirmusesti! Viime kesänä tein Mutikaisen Mimmin ohojeella vastaavan, se oli ruottalainen marenkikakku. Isäntä ei siitä tykänny, kaikki jäi mun syötäväksi, mutta oliha se hyvvää!

    VastaaPoista
  4. Oi, Pavlova on yksi minun suuria, suuria suosikkejani. Säännöllisesti sitä pitää kotona tehdä.

    VastaaPoista
  5. Tammikuun alkaessa en tehnyt sen kummempia lupauksia, mutta sen päätin, että tänä vuonna kokeilen vihdoin ja viimein pavlovaa; se on roikkunut testilistallani jo luvattoman pitkään... Näyttää ihan hirmuisen houkuttelevalta tuo sinun pyöräyttämäsi, slurps! :)

    VastaaPoista
  6. Pavlova on kyllä niin herkullista :)

    VastaaPoista
  7. Pavlova on ihanaa!:) Tosin mitä muuta marengista voi saada kuin hyvää.:P

    VastaaPoista