torstai 6. joulukuuta 2012

Pumpkin Pie

Tässä ohje kurpitsapiirakkaan, jonka tein yhdeksi jälkkäriksi kiitospäiväbileisiin :D


Ohje on kirjasta Amerikan herkut.

Pumpkin Pie

Piirakkapohja (HUOM!:ohje kahteen piirakkapohjaan, toisen puolen voi vaikka pakastaa)

1/2 dl appelsiinimehua
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g voita

1. Sekoita appelsiinimehu, muna, sokeri ja suola pienessä kulhossa.
2. Sekoita vehnäjauhot ja vaniljasokeri suuressa kulhossa. Paloittele voi ja hakkaa rasva veitsellä jauhojen joukkoon (nypin ihan sormin).
3. Lisää appelsiinimehuseos ja sekoita taikina haarukalla notkeaksi. Peitä taikina tuorekelmulla ja pidä kylmässä vähintään neljä tuntia.
4. Ota taikina kylmästä ja jaa taikina kahteen osaan. Säästä toinen puolisko toiseen piirakkaan.
5. Kaaviloi taikinapohja pyöreäksi, n. 26 cm halkaisijaltaan, pohjaksi. Voit käyttää leivinpaperia apuna ja kaaviloida taikinan leivinpapereiden välissä.
6. Kumoa taikinapohja (22 cm) piirasvuokaan. Irroita leivinpaperi, jos olet käyttänyt sitä. Painele taikina kiinni vuoan pohjalle ja laidoille. Pane vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.

(kurpitsapiirakkaan tuli paistamaton pohja, mutta joissain piirakoissa pohja paistetaan ennen täyttöä. Laita siinä tapauksessa leivinpaperi vuoan päälle ja kaada kuivattuja herneitä painoksi. Paista 200 asteessa 10 min, poista herneet ja jatka paistamista vielä 10-15 min, kunnes pohja on kypsä)

Kurpitsatäyte:

450 g kurpitsasosetta
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 rkl maizenaa
2 tl kanelia
3/4 tl jauhettua inkivääriä  (kanelin ja inkiväärin tilalla käytin 3 tl pumpkin pie spice-sekoitusta)
1/4 tl suolaa
1 1/2 dl kermaa
1 dl kermaviiliä
3 kananmunaa
1/2 dl aprikoosimarmeladia

1. Käytin kurpitsasoseen tekemiseen hokkaidokurpitsoja. Halkaisin ne, raaputin siemenet pois ja käärin folioon. Haudutin kurpitsoja uunissa 175 asteessa niin kauan, kunnes olivat pehmeitä (aika riippuu koosta). Irroitin kuoren ja soseutin kurpitsan tehosekoittimella soseeksi. Raakaa kurpitsaa kannattaa olla enemmän kuin ohjeessa, koska osa häviää siemeniin ja kuoreen eli sosetta tulee olla sen 450g.
2. Sekoita sokeri, fariinisokeri, maizena, kaneli, inkivääri ja suola keskenään.
3. Sekoita kurpitsasose, kerma, kermaviili ja vatkatut kananmunan keskenään.
4. Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi.
5. Levitä aprikoosimarmeladi paikuoren päälle ja kaada sen jälkeen kurpitsatäyte.
6. Paista 175 asteessa tunnin verran, kunnes täyte on kiinteytynyt.
7. Jäähdytä pai ritilällä. Peitä se ja anna jäähtyä aivan kylmäksi. Kurpitsapiiraan voi tehdä jo päivää ennen tarjoamista. Lisäkkeenä voi olla kermavaahtoa, vaniljavaahtoa- tai kastiketta, maustettua ranskankermaa tms.

Miltä kurpitsapiirakka sitten maistui? No, minusta se maistui pehmeältä piparkakkutaikinalta. Jos tykkää syödä piparkakkutaikinaa, tykkää varmasti tästä piirakasta :D


Tässä siskon Amerikasta tuoma mausteseos, jota käytin piirakan teossa. Ainekset ovat purkin etiketin mukaan: cinnamon, ginger, nutmeg, allspice, mace, clove (kaneli, inkivääri, muskottipähkinä, maustepippuri, muskotinkukka?, neilikka). Jos käyttää vain alkuperäisen ohjeen mukaan kanelia ja inkivääriä, maku on ehkä erilaisempi kuin tämän piirakan. Mausteita voi siis lisätä oman maun mukaan :D


4 kommenttia:

  1. Minulla onkin tuo sama kirja;D Ja tuollaista kurpitsapiirakan maustettakin olen joskus ostanut,USAssa asuessa.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä. Meilläkin tehdään kurpitsapiirakkaa yleensä siinä Halloweenin tienoilla, vaikka kurpitsaa kyllä syödään niin kauan kuin kaupoista löytyy :-)

    VastaaPoista
  3. Maistuu piparitaikinalle..? Mulla on ollut jonkinlainen epäluuloinen asenne kurpitsaa kohtaan mutta se hälveni juuri :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin olen ollut epäluuloinen ja ilman näitä kemuja tuskin olisin edes kokeillut kurpitsapiiraan tekoa. Olin nimittäin joskus pari vuotta sitten aikeissa tehdä ja keitin kurpitsanpalat pehmeiksi. Haju oli minusta kauhea ja piiras jäi tekemättä. Nyt kypsensin kurpitsanpalat uunissa ja jäähtyneenä soseutin. Vieläkään en hajusta tykännyt, mutta rohkeasti tein piirakan valmiiksi. Yllättäen jäähtyneenä haju oli poissa ja maku oli hyvin pehmeä ja piparkakkumainen (mausteet tekevät toki osansa tuossa makumaailmassa). Kannattaa kokeilla edes kerran elämässä :D

      Poista